Mekna

Sunday, June 2, 2013

Aye percik


Tersebutlah kesoh ambe begitu lorat
mahu memasok ayam percik, makonyo
membuatlah kuah dio sementara ayam
dibakor di dalam oven..kita bakor bakor!
pastu duk kalut cari tepung jagung untuk
memekatkan lagi kuah, sebenarnya molek
guna tepung beras tapi tepung beras tiado
makonya replace lah dengan tepung jagung.

Makonya terjumpalah sebekas tepung ni,
ambe ingatkan tepung jagung, macam betul
tapi macam bukangg..ambe pun bertanya 
akan sore housemet...muko dio sungguh
konfiden seperti menyatakan begini..

YA ITULAH TEPUNG JAGUNG!

Dengan penuh keloratan ambe membubuh
tepung tersebut, satu, dua sudu! tapi tidok pekat2,
letok lagi dan lagi! alhamdulillah akhirnya pekat
berkrim disukai ramai haha tapi pelik betul rasanya,
bau mace percik doh sikit, tapi rasanya lain sedikit lain!
haha tapi sep2 dio make dengan berselera sekali, lapar
perut bakali.

Tiba2...seorang housemet sapa dumoh, ambe meroyat
padonya "aku ambik tepung jagung ko sikit tadi", dio
pung buat muko pelik "tepung jagung? eh tu tepung kastard
laa" hahaha terbaik terbaik! pakat duk ngilar abis la..lepah
kenye pedal baru lah sedar bahawo kami telah menikmati
resepi terbaru dari perantauan iaitu.,,..

-
-
-

AYAM PERCIK GULAI KASTARD..zzzz~

2 comments:

qiqi said...

sedap jgk ayam percik kastard..mu cipta resepi baru tu..

InaSazlan said...

hahha naka mung..