Mekna

Wednesday, August 6, 2014

Oh kasut

























Sebab tu kita tak leh nak judge orang,
lain manusia, berbeza bentuk ujiannya,
lain manusia, berbeza ketahanannya pada
ujian tersebut,
sebab dulu pernah tengok kawan bila ditimpa
'satu' ujian, menangis berhari sampai bertahun,
pernah terdetik dalam hati aku...

'...takkan sampai sekarang pun nangis lagi'

cuma terdetik sekejap,
cepat-cepat pesan pada diri.....

UJIAN SETIAP MANUSIA TAK SAMA,
KETAHANAN MASING2 TAK SAMA,
BOLEH JADI UJIAN DIA DIRASA BERAT BAGI DIA
TAPI DIRASA RINGAN BAGI KAMU,
BOLEH JADI UJIAN YANG KAU ADA DIRASA BERAT
BAGI KAU TAPI DIRASA RINGAN OLEH ORANG LAIN.
-
-
Kan? kita berada dalam kasut masing2,
tak berada dalam kasut orang lain memang 
la tak rasa..:
-
-

















Oh kasut,
sekian lama kita bersama,
semua cerita hanya kau dan Dia yang tahu,
terima kasih kerana menemani :)

Friday, July 25, 2014

Salam perantauan @UtusanMalaysia

Duk di Mesir ni hampir 5tahun setengah,
memang before ni tak pernah sekali pun hantar
gambar untuk dimuatkan dalam suratkaborr di
ruangan SALAM PERANTAUAN....dulu2 before sampai
Mesir, ambe sukoooo dooh tengok di ruangan SALAM PERANTAUAN
tu and dalam hati akan oyat "sedaknyo nok gi jugok!" kah3 sedak
la sedak, xleh kelik rayo baru tahu apo perasaan berguling bating,
sekok sebok oh di daleeee dado.

Dah memandangkan berada di tahun 5 doh, xlama doh nok
abis makanyo guano lah tahu terdetik hati kito nok hantar 
gambar sekeping dan terus email...haha dalam hati memang beraso
serupo tak tubek, raso mustahil gila laa...ramai kot hantar takkanla
gambar ambe terpilih (koya)...tengok saem2 pun segelintir jah masuknyo,
ado hok cerito sampai 2 kali email tapi xtubek2...bersama tawakal
kito email jahla..

Kito email xsapa seminggu tibo2 saem kito pun whatsapp...maso tu baru
jah bangun, dalam pukul 4 gitu.. "Gambar awop tubek dah di Utusan Malaysia"
haha pastu kaluttt abis aku sero nok nocat pun ado(bersungguh) pah gi pakso
mok ayoh gi beli Utusan cepat2 tapi no respond sebab mak abah duk kijo maso
tu, pastuuuu paksa saem2 rapat gi beli haha siye ko sep mung! :p mokasih deh!! :)





















 
haha xsangka lansung...tenkiu UTUSAN MALAYSIA 22JULAI 2014!! :)
Tenkiu pada customers/saeng2 ambo yang tibo2 whatsapp oyat 
"saya napok awok dale sakkoba tadi" haha siap send gambar ambe kut
whatsapp dan juga inbox and tag di instagram. aduila lawok2...ni lah 
ore kato BELOM COBA BELOM TAHU.

akhir kata selamat hari rayo
belako maaf zahir dan batin!! :)

Saturday, July 12, 2014

BC 100 INTENSE ENERGIE.... tak kenal maka tak cinta :)


Fuhhhh ramai betul bertanya pasal losyen BC 100 INTENSE ENEGIE ni, tak menang tangan bro…ada yang dah order 1 botol…selepas satu bulan ambik 3 botol lagi! Dahsyat betul penangan losyen HERBA + BERTENAGA SKALAR ni….saya sendiri dan keluarga memang guna…puas hati..memang ajaib dengan kuasa Allah…nothing is impossible!
-
-
TAK KENAL MAKA TAK CINTA….jom lebih mengenali losyen BC 100 ni.saya buat ringkasan la supaya senang kome nak baca ye?
-
-
1. Losyen ni dilengkapi ramuan utama dari 9 RAMUAN HERBA..secara ringkasnya…inilah 9 HERBA tersebut…kebaikannya?



















1.JUS DAUN ALOE BARBADENSIS:
-tinggi dalam vitamin A, C, D, B1, dan B2, beta karotene, enzim, asid amino perlu, karbohidrat kompleks dan kesan mineral lain.

-membantu dalam penyembuhan luka dan inflamasi kulit, mengembalikan kelembapan dan keanjalan kulit. Bertindak sebagai anti-bakteria dan anti-kulat.

2.JUS CITRUS AURANTIFOLIA (LIMAU)
-Tinggi dalam Vitamin C dan mengandungi folat, kalsium, magnesium, kalsium, vitamin A, E, K, Fosforus, asid pantotenik, niasin dan kolin

-mempunyai fungsi sebagai antioksidan, anti microbial dan anti bacteria.

3.EKSTRAK DAUN AZADARICHTA INDICA:
-Dikenali sebagai daun neem. Ianya banyak digunakan dalam herba disebabkan sifat kesan pemulihannya dan anti microbial yang dapat membantu dalam kesihatan.

4.EKSTRAK BUAH SAPINDUS MUKOROSSI:
-Dikenali sebagai ‘soupnuts’ ataupun Soupberry China, buah asli dari Negara India Utara banyak digunakan dalam Herba Ayurveda

5. Ramuan aktif Saponin
-membantu menghilangkan jeragat pada muka.
-
-
-

2. Tapi bukan ada herba sahaja okay! Ramai yang silap paham ingatkan losyen ni macam losyen HERBA MUSTAJAB…aduhaiii…bukan dan bukannnn…hehe! Sebab apa? Sebab ianya dilengkapi TENAGA SKALAR…apa itu tenaga skalar?















-Tenaga scalar pertamanya ditemui oleh seorang pemuda Scotland bernama Nikola Testa yang menyatakan bahawa tenaga scalar dihasilkan apabila 2 gelombang electromagnetic bertemu dari 2 arah vector atau sudut bertentangan dan mewujudkan suatu ruang yang bukan vacuum tetapi ruang seimbang dengan hidup. Sel badan berfungsi dengan tenaga optimum pada 70-90milivolt. Oleh itu, P-SET dicipta dengan frekuensi yang khas ini untuk membantu mengaktifkan sel-sel badan di samping membantu mengekalkan kesihatan system badan.
-
-
Kajian klinikal yang dilakukan di Institut Max Plank di Jerman mendapati bahawa tenaga scalar membantu mengaktifkan sel-sel hidup yang tergumpal bersama dalam medium cecair. Penemuan ini menunjukkan bahawa tenaga scalar membantu melancarkan peredaran darah dengan mengaktifkan tenaga sel badan kepada paras fungsi optimum!



-
-
-














Ya...jadi losyen ini memang secara generalnya melancarkan aliran darah...tahukah anda BC 100 itu stands for BLOOD CIRCULATORY 100 = PERDEDARAN DARAH ! seperti yang kita tahu...DARAH adalah nyawa bagi badan kita....jika baik aliran darah, maka sistem badan kita berada dalam keadaan yang SANGAT EXCELLENT! :)
-
-
Masihkah dikau ingat apa FUNGSI DARAH pada tubuh badan manusia?



















YA....selalunya penyakit muncul disebabkan masalah pada peredaran darah yang menyebabkan DARAH tak mampu nak jalankan FUNGSI dengan baik! :) Rugi tak cuba!:)
-
-
Saya ada banyak testimoni sendiri..nanti saya cerita ya!! :)
.
.
jika berminat boleh contact saya ;

Whatsapp : +2011 25525442
(jgn lupa plus +2 kat depan ya)
Pm Fb : Amalina Sazlan
Instagram : tepungsegera_cheesecake

Sunday, June 29, 2014

Ubat yang menghidupkan
























Dulu aku pernah 'rebah'
bukan setakat 'lutut' berdarah,
namun berkudis dan berparut siapppp,
aku rawat baik2 dan slow2,
mujur ada Allah di sisi, ada satu 'ubat'
yang Dia bagi....sungguh mujarab,
tiada dijual di kedai...NOT FOR SALE.
-
-
Bersama Dia, segalanya mungkin,
senyum dan tawa itu biasa,
bahagia sungguh bahagia,
tapi ada ketika aku terlupakanNya,
fitrah manusia itu lupa dan lalai,
tapi Dia sentiasa ada di situ menantiku.
-
-
Kadang2 bila terlalu jauh dan lupa,
Dia memanggil aku kembali,
lalu terus 'merebahkan' aku kembali,
supaya aku sakit dan cepat2 kembali,
supaya aku dapatkan 'ubat' secepat mungkin,
dan aku kembali bertemu kebahagiaan abadi.
-
-
Alhamdulillah syukur,
sungguh 'rebah' dan 'ubat' itu pengikat kami,
wahai Tuhan, Engkaulah Maha Penyayang,
jangan Kau biar aku lalai lagi,
rebahkanlah bila aku jauh lagi,
supaya aku datang dan tak pergi lagi.
-
-
Ubat itu sebenarnya zikir,
dari mulut bersambung dengan hati,
ubat yang menghidupkan hati,
tanpanya kita bisa mati.
-
-
-
-
Amalina Sazlan,
Egypt, 1 ramadhan 2014

Friday, May 23, 2014

Kesembuhan itu datang dari Allah....BC 100 INTENSE ENERGIE

























Medical student tapi promote losyen herba?? eh why not...Yes I am medical student tapi prinsip saya..

"kesembuhan itu bukan datang dari ubat tapi datang dari Allah" 

So kalau berikhtiar dengan ubatan moden tapi Allah tak izin untuk sembuh lagi so tak salah cuba berikhtiar dengan ubatan tradisional kan??
.
.
.
.
Serius buat aku teringat dulu2 di zaman sekolah rendah...banyok benorrr cikgu bagi latihan suruh buat karangan bahasa malaysia yang bertajuk ANTARA UBATAN MODEN DAN TRADISIONAL, YANG MANA JADI PILIHAN ANDA??... dan surely aku akan puji dua2!! sebab nak suruh karangan best and panjang! haha
.
.
.
Actually aku just tolong mak aku promote and amik order sebab ma bz sekarang ni jadi businesswoman haha tapi before bersetuju tolong mama aku...aku try study sikit pasal BC100 (blood circulatory100) INTENCE ENERGIE dan apa yang membuatkan aku setuju untuk promot adalah..
.
.
1.Ianya adalah sejenis losyen sapu!! bukan makan! bukan suntik pun!

-Sebab takut nak promote benda2 hok makan ni sebab takut rosak buah pinggang/hati....mampus aku kalau kena serang  jaga2 la sekarang ni, ramai orang jual ubat kurus yang boleh merosakkan buah pinggang...kesannya boleh nampak dalam jangka masa panjang!
.
.
.
-mula2 agak pelik kenapa dengan sapu je boleh sembuh?? semuanya dengan izin Allah...cumanya losyen tu dilengkapi 9ramuan herba + tenaga scalar(dari German) dibenamkan ke dalam losyen tu...bila disapu, dia akan bertindak balas pada salur darah dan sel badan di bawah permukaan kulit...pelik kan?? yup, pelik tapi benar..ajaib dengan izin Allah.
.
.
.
2.Sebab diluluskan oleh KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA..dan mestilah halal!! sape2 xcaya boleh PM me and I can send gambar sijil KKM!! hehe
.
.
.
3.Sebab guna 9 ramuan herba...natural is the best    Banyak loni orang duk jual benda2 yang ada chemical n mercury..so be careful!! nak comel nak kurus pun tapi sakit di kemudian hari buat ape kan??
.
.
.
4.last sekali sebab testi banyak dari ahli keluarga sendiri dan diri sendiri.
.
.
.

CALL/SMS/WHATSAPP
.
NORMINAH +60111 9439765

AMALINA +2011 25525442

Saturday, May 17, 2014

BC 100 INTENSE ENERGIE



















Apakah bahan utama dalam BC100 body cream INTENSE ENERGIE?
-Jus Aloe Barbadensis Leaf (pokok lidah buaya), Citrus jus Aurantifolia (Limau),Ekstrak Daun Azadirachta Indica dan Ekstrak Buah Sapindus Mukorossi.

Apakah perbezaan BC100 body cream INTENSE ENERGIE dengan produk lain di pasaran?
-Dengan menggunakan teknologi moden dan unik dikenali sebagai P-SET(Proprietary Scalar Embedding Technology), BC100 body cream direka khas dengan frekuensi scalar, menjadikannya sebagai produk krim badan dengan tenaga scalar yang membantu mengaktifkan sel-sel darah badan dengan memisahkan kelompok Rouleaux sel darah melekit (penggumpalan sel darah yang kelihatan seperti syiling yang bertindan di bawah mikroskop) justeru menjana tenaga sel-sel badan untuk peraliran darah yang lebih lancar dan kulit lebih cantik berseri

Apakah tenaga scalar?
-Tenaga scalar pertamanya ditemui oleh seorang pemuda Scotland bernama Nikola Testa yang menyatakan bahawa tenaga scalar dihasilkan apabila 2 gelombang electromagnetic bertemu dari 2 arah vector atau sudut bertentangan dan mewujudkan suatu ruang yang bukan vacuum tetapi ruang seimbang dengan hidup. Sel badan berfungsi dengan tenaga optimum
pada 70-90milivolt. Oleh itu, P-SET dicipta dengan frekuensi yang khas ini untuk membantu mengaktifkan sel-sel badan di samping membantu mengekalkan kesihatan system badan.

“Kajian klinikal yang dilakukan di Institut Max Plank di Jerman mendapati bahawa tenaga scalar membantu mengaktifkan sel-sel hidup yang tergumpal bersama dalam medium cecair. Penemuan ini menunjukkan bahawa tenaga scalar membantu melancarkan peredaran darah dengan mengaktifkan tenaga sel badan kepada paras fungsi optimum!

Apaka kebaikan produk BC100 body cream INTENSE ENERGIE?

1.JUS DAUN ALOE BARBADENSIS:
-tinggi dalam vitamin A, C, D, B1, dan B2, beta karotene, enzim, asid amino perlu, karbohidrat kompleks dan kesan mineral lain.

-membantu dalam penyembuhan luka dan inflamasi kulit, mengembalikan kelembapan dan keanjalan kulit. Bertindak sebagai anti-bakteria dan anti-kulat.

2.JUS CITRUS AURANTIFOLIA (LIMAU)
-Tinggi dalam Vitamin C dan mengandungi folat, kalsium, magnesium, kalsium, vitamin A, E, K, Fosforus, asid pantotenik, niasin dan kolin

-mempunyai fungsi sebagai antioksidan, anti microbial dan anti bacteria.

3.EKSTRAK DAUN AZADARICHTA INDICA:
-Dikenali sebagai daun neem. Ianya banyak digunakan dalam herba disebabkan sifat kesan pemulihannya dan anti microbial yang dapat membantu dalam kesihatan.

4.EKSTRAK BUAH SAPINDUS MUKOROSSI:
-Dikenali sebagai ‘soupnuts’ ataupun Soupberry China, buah asli dari Negara India Utara banyak digunakan dalam Herba Ayurveda

5. Ramuan aktif Saponin
-membantu menghilangkan jeragat pada muka.




Jangan ragu2...ianya adalah produk berdaftar KKM [kementeria kesihatan Malaysia]
dan dijamin halal.

For more details and best price..just contact me Amalina Sazlan
FB ; Amalina Sazlan
whatsapp [no mesir] +2 01125525442
atau boleh terus call/sms/whatsapp mama saya di malaysia +601119439765

Penawar/ubat hanyalah ikhtiar kita sebagai hamba..hakikatnya yang menyembuhkan
hanyalah Allah swt...lepas usaha sehabis baik pastu tawakal.. :)



Friday, May 16, 2014

BC100 Intense Energie




Belajar di perantauan dah hampir 5tahun dan kali ni dah hampir 7 bulan xbalik malaysia selalunya runsing dengan penyakit lelah teruk yang ada pada mak dan adik2...bila ma whatsapp gini serius rasa nak nangis pun ada T_T
.
.
alhamdulillah...ubat hanya ikhtiar..yang menyembuhkan hanya Allah s.w.t...asthma mak and adik2 sebelum ni memang teruk sebab selalu dikejarkan ke zone kecemasan hrpz bila bronchodilator a.k.a inhaler xberkesan..and nenek saya yang selalu mengadu sakit pinggang pun dan sihat :)
.
.
Berkesan sangat ianya adalah ubat sapu BC100 body cream diformula khusus dengan menggunakan teknologi scalar PSET (properietery Scalar embedding technology)yang mana gabungan tenaga skalar dibenamkan ke dalam krim ini untuk membantu sel badan menjanakan tenaga untuk fungsi badan yang normal.tak perlu makan..hanya sapu dan sapu...
.
.
Utk berbagai jenis penyakit antaranya..

-asthma
-stroke
-darah tinggi
-stress
-gout
-migrain
-buah pinggang
-batu karang
-alergik
-sendi tulang
-lenguh2 badan
-kencing manis
-masalah lelaki dan wanita
-Amat sesuai untuk kecantikan kulit muka dan badan,

dan banyak lagi
.
Sape2 yang mak ayah ada yang kurang sihat iAllah boleh ikhtiar dengan 
BC100 intense energie and for more info can contact me 
di fb Amalina Sazlan..
whatsapp +201125525442 (no mesir)

or Fb mama saya Norminah Maulid whatsapp +601119439765

Friday, May 9, 2014

Tudung puyuk





















Ingat dulu aku pernah jumpa dengan 
seseorang puwe yang agak 'pelik' bagi
aku. dia paka tudung bulat labuh jahit
tengah, dia memang bagus. yang buatkan
aku pelik bila dia rasa hanya tudung sepertinya
yang betul2 mengikut syariat...semacam tudung
lain selain tudung bulat yg berjahit di tengah itu
tidak memenuhi syariat.

Bagi aku islam itu tersangatlah mudah. nak 
berdakwah kena luaskan sikit brain masing2,
jangan terlalu rasa diri saja yang betul. bagi aku,
'pakai tudung bulat jahit tengah tak wajib, islam
hanya mewajibkan melabuhkan tudung'. 

Begitulah islam, tersangatlah mudah tapi jangan
memudah-mudahkan..tak kira la nak pakai 
tudung gano pung...shawl or material lain pun or
tudung saji, tudung puyuk or besen sekalipun asal
ikut syariat and menutup dada.sapo kata hanya 
tudung bulat jahit tengoh jah sah di sisi syarak? 
ada Allah sebut dalam Quran? no and no...ngeh3x

Hati2 dengan cara kita berdakwah, kadang2 boleh 
buat orang menyampah :)

Friday, May 2, 2014

Seorang Azza























Aritu nok gi ambik case dengan seorang patient ni 
masa round cardiology…kami sekumpulan gi la ambik 
history dio..nama dia Azza…sian dio napok letih jah 
sebab ada masalah pada jantungnya..kitore duk examine
dio, dio sabar jah layan kerenah kitore. Ada jugok mokcik
lain, kalu nok examine gak mesti mintak ‘benda’ dulu..
saje nak ambik kesempatan dengan student Malaysia.

Tapi mokcik Azza sangat2 baik..buat aku teringat pada 
mek aku yang baik yang berada di kampong..hati aku 
tersentuh dengan peribadi baiknya...lalu aku oyat ko dio..

‘Enti bisibr giddan’
Awok ni sabar sangat

‘Alasyyan ana bahibbukum..Rabbuna naggahkum’
Sebab saya sayang kalian semua. Semoga Allah beri kejayaan 
pada kalian

‘Asalullahul3azim..an yashfiki’
Semoga Allah beri kesihatan pada kamu

Tersentuh tengok dia..dia cerita la dia sakit dari kecik lagi…
sampai sekarang tak kawin..besar dugaan dia tapi nampak tabah
jah..kito ni gak kalu keno uji sikit pun terrakk doh dih, ore lain
banyok lagi keno uji hok berat2. Hok tu hok keno muhasabah tu.

Dekat dengan Aza tu ado la anok sedaro dio..namo Ahmad, form4..
hok lawok sekali Ahmad tu kecek banyok nyo la, aku hok nok gi kece
ngan Azza jjadi duk bbual dengan Ahmad la pulok. Hok tok tehe nyo 
dio buat kuiz la pulok tanya pasal nama sahabat Rasulullah dan….

‘Eih min arkanul islam’

Haha lawokla ahmad ni…hok paling naka time die tanya umur aku…
aku suruh la dio tekko..dio oyat..

’Arba3ata asyar’
Empat belas tahun

Haha aku cerito ko housemet pakat xpuah hati belako sep dio haha..
masa aku nok balik tu sempat lagi bagi bendo….tisu wangi bau lemon…
pastu mitok no phone haha

Adoi…naka budok zamang lening..2nd time gi tengok Azza…ahmad 
xdok doh teman dio..tengok ahmad teringat ko epi adik aku, banyok 
kecek and suko tanya banyok bendo pastu buat2 lawok..Azza duk sore 
jah dalam wad..dio tanya..

‘hal enti khalas muhadharah’
Awak abis kelas doh ko

‘aiwah..khalas’
Ye..abis dah

‘ta3al ma3aya hena’
Marila teman saya dalam wad ni

‘mish mumkin alasyyan fi imtihan bukrah’
Takleh..esok saya ada exam hehe

Katanya Ahmad balik asrama…salam disampaikan buat Ahmad..
loni Azza dah discharged dari wad…terima kasih Azza for everything…
banyak dapat belajar dari ‘kisah hidup’ Azza..walaupun sekejap 
pertemuan itu tapi ianya sungguh bermakna. syukran ya Rahman.

All about Special
















Before ni xpernah terfiker pun wujud jugok minggu2 begini dalam 
dunia hok aku tengoh ngaji ni.. masuk je Special internal medicine, 
ada 7rounds semuanya, and kebanyakannya exam setiap minggu…
masuk je 1round pada hari Sabtu then terus exam pada hari khamis..
5hari jah belajar and menghafal, hari khamis kena masuk bilik doctor
and ditanya soalan..gettar pallo lutut weii..ada jugok round hok bukan
ada soalan oral jah, ada jugok soalan Mcq dan spot diagnosis pada pesakit.


Fuhhh…dan loni baru jah abis Round chest..masuk je ari Sabtu lepas 
doctor buat supriseee…EXAM HARI RABU…sbb hari kamis tu cuti 
buruh la pulok…4hari ngaji dengan kalutnya…kelik kelas terus bercokoh 
sedo bukok buku…pahtu syahid meta..esok gi sekoloh ngan mata bekok.
 Alhamdulillah time exam Allah banyak tolong aku dan sahabat2.

Ada 2 round jah lagi..bertahanlah..xlarat weii exam every week..
lepas ni masuk General Internal medicine boleh la goyang kaki sikit haha

But I love my life sebab inilah yang aku idam dari dulu.

Betul kata orang, kalau buat sebab benda lain, memang letih akan rasa penat 
dan serabut. kalau buat sebab Allah..letih pun boleh rasa nikmat dan manisnya.



Round abdomen is waiting…hehe Robbuna yusahhilna.

Wednesday, April 23, 2014

Serulah manusia


















Perbualan yang sangat pendek, tapi bila ingat balik,
mesti aku jjadi termenung sekejap. Tersebutlah kisah
hari tu aku berkongsi kesedihan sebab dilantik lagi untuk
kali ke3 dalam tiga tahun berturut2. Dan aku rasa amanah
tersebut sangat berat, aku takut tak mampu beri komitmen
sepenuhnya. Tapi nasihat sahabatku sedikit sebanyak menggetarkan
hati…perghhh berggetar siapp.. :p

“Kalau bukan kita yang menyambung rantai dakwah Rasulullah
pah sapo lagi?”

Dilantik menjadi Naqibat untuk usrah tidak semudah yang disangka,
terkadang tanggungjawab tak dilaksana sebaiknya dan takut nak berdepan
dengan apa2 ujian dan masalah tika melaksanakan amanah itu. Penakut.
Tak piker ke ujian yang berat yang Rasulullah dan sahabat2 harungi masa
menyebarkan dakwah? Serius buat aku tiba2 sedih dengan diri sendiri.

Dan aku piker, bukan cara tu je yang boleh kategorikan sebagai ‘usaha berdakwah’,
Boleh berdakwah dengan media masa such as facebook, blog, tapi bila piker pada
facebook dan blog aku, penuh dengan benda entah pape haha dan buleh jugok kalu
kito nok berdakwah dengan akhlak yang ada pada kita. Tapi aku bukan sebaik mereka.

Kalau dah memang amanah itu Allah takdirkan untuk kita, walau kita tepis lagumano
pung tetap akan terpikul atas belakey kito. So kena redha dan usaha untuk buat yang
terbaik. Tapi tahun ni aku pegang amanah yang sedikit ringan dari tahun2 lepas.

Kesimpulannya, sebagai seorang muslim masing2 kena tanya pada diri sendiri.

Apa usaha kita untuk menyambung rantai dakwah Rasulullah dan para sahabat?
Apa usaha kita untuk menolong agama Allah?
Apa usaha kita untuk menyampaikan dakwah walau sepotong ayat al-quran?

Banyak caranya…hanya Allah dan diri masing2 yang tahu apa usaha masing2 selama ini.

Tahniah dan teruskan! Semoga Allah menerima usaha kita semua.